Näin lausahti pöydän toisella puolella istunut nuori tuotantoinsinööri, joka tutkiskeli kollegoineen tarkkaan tapaamiseen tuomiamme lämpimäisiä, nylonista HP:n Jet Fusion 3D-tulostimella tulostettuja mallikappaleita. Osat oli 3D-tulostettu asiakkaan pari päivää aiemmin lähettämiä step-tiedostoja hyödyntäen.
Vastaavia mukavia tapaamisia olen ilokseni viime kuukausien aikana päässyt kokemaan muitakin, kun olen kiertänyt tapaamassa asiakkaitamme ja prospekteja. Asiakkaanamme on monia yrityksiä, joille 3D-tulostaminen on arkipäivää, ja he osaavat vaatia laatua, toimitusnopeutta sekä sopivaa hintatasoa – niin kuin pitääkin. On ollut toisaalta mukava kohdata prospekteja, mahdollisia tulevia asiakkaitamme ja keskustella heidän kanssaan 3D:n mahdollisuuksista.
Yllättävän moni yritys ei vielä ole ehtinyt tutustua mahdollisuuksiin, joita ainetta lisäävä valmistus voi heille tarjota. 3D-printatuilla tuotteilla voi esimerkiksi moni, hyvin erityyppisiä tuotteita valmistava yritys demota tuotekehitys- ja myynnin aloitusvaiheessa lopullisia muotoja ja käytettävyyksiä asiakkaidensa kanssa ennen usein varsin kalliin ja tekemisen tiettyyn uomaan lukitsevan valumuotin valmistusta. 3D tarjoaa ratkaisun myös elinkaaren toiseen päähän. Kun osista on olemassa 3D-tiedostot, niitä ei tarvitse varastoida, vaan tulostaa tarvittaessa.
3D:n nopeus ja valmistettujen tuotteiden laatu on kehittynyt erittäin nopeasti. On ennakoitu, että tulostusmateriaalien kilohinnat tulevat laskemaan tuotannon lisääntyessä, mikä tuo tulosteet kilpailukykyisiksi vaihtoehdoiksi entistä laajemmille käyttäjäryhmille.
Se mikä tulee monelle yllätyksenä, on että isoin osa 3DTechin tuotannosta ei ole pikamalleja tai demovaiheen osia vaan itse asiassa asiakkaan sellaisenaan käyttämiä lopputuotteita osana heidän muilla tavoin valmistettua tuotantoaan. 3D valtavirtaistuu ja hakeutuu uusille alueille. Sen ”ekologinen lokero” osana suunnittelun ja tuotannon suurta virtaa ei ole tulevaisuudessa enää kapeissa marginaalisissa kohdissa ketjua.
Jotkut asiakkaamme ovat keksineet hyödyntää 3D:llä valmistettuja osia tehostamaan tuotantoaan. Teemme melkein joka viikko esim. erilaisia räätälöityjä jigejä ja tuotannon apuvälineitä. Ne ovatkin kiinnostava osa 3D:n hyödyntämisen kokonaisratkaisuja. Itseäni kiinnostavat eniten 3D:n mahdollisuudet tulevaisuuden tuotantoprosessien rakentamisessa.
Minulla on kaksi hattua, joista toinen on tämä 3DTechin ratkaisumyynti. Se toinen hattu liittyy työhöni tulevaisuuden parissa Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Paras tapa vaikuttaa tulevaisuuteen on tehdä sitä itse. Siksi olen innostunut molemmista töistäni. 3D-tulostetaan yhdessä tulevaisuutta – kerros kerrokselta.
Keijo Koskinen, CSO